Mensen die mijn blogs al wat langer lezen weten dat ik me extreem veel bezig hou met de vraag wat er nodig is om een goed werkende videoproductie af te leveren. Een film die echt helpt om beter te verkopen. Bij iedere opname en de voorbereidingen daar op kijk ik naar hoe mensen zich gedragen voor de camera, wat er in hen omgaat, wat ze spannend vinden en wat hen boeit. Deze vorm van research is niet alleen om mijn eigen nieuwsgierigheid te bevredigen. Het gaat me er vooral om dat al die inzichten mij een betere coach maken. Want als hun filmpje een succes wordt zal dat afstralen op mijn succes. Intussen kan ik zeggen dat als ik al die ervaringsmomenten met mijn klanten optel er heel veel goed gaat. En er zijn natuurlijk leermomenten: valkuilen, angels en voetklemmen die de kop opsteken. Een aantal heb ik op een rijtje gezet:

  1. Het ‘Wannabee’ syndroom. Sommige mensen hebben de neiging zich groter te maken dan ze zijn. Ze doen zich daardoor anders voor. Kennelijk streven ze liever iets geforceerd na, dan trouw te blijven aan hun eigen waarde. Daarmee krijg je een scheef of onduidelijk beeld. Dat veroorzaakt discongruentie tussen verbaal en non verbaal. De kijker ziet meteen dat het niet echt is.
  2. Van te voren is onvoldoende nagedacht over het doel. Iedereen doet er verstandig om vooraf na te denken welk effect met het filmpje bereikt mag worden. Meestal is dat meer klanten genereren. Wie dat van te voren goed bedenkt kan zich concentreren op waar het over moet gaan en hoe dat gebracht moet worden.
  3. Gebrek aan lef, of: te hoge mate van bescheidenheid. Dat gaat niet helpen bij de videoshoot, omdat het beeld wat opgeroepen wordt verkeerde associaties levert: niet voldoende energie uitstralen, ongeloofwaardig overkomen, onvoldoende overtuigingskracht, onduidelijke intentie en onvoldoende impact om het verhaal over te brengen. Je kunt je karakter niet veranderen maar het helpt erg als je je concentreert op datgene wat nodig is om je klant te bereiken.
  4. Sommige mensen zitten zo betrokken bij hun dienst of product dat ze blijven hangen in hun eigen cocon en vakjargon. Ze leven zich onvoldoende in in wat de klant zou willen horen. De oplossing is simpel: Verdiep je in je doelgroep. Spreek hun taal, wees ontwapenend en zet je gunfactor op 100%.
  5. In een filmpje is het verstandig jezelf te laten zien, je identiteit mag kenbaar gemaakt worden. Concrete manieren om dat te doen is alert zijn op je vocabulaire (welke woorden, gezegdes horen bij jou), je stemgebruik (hard, zacht, snel, rustig, helder) en je mimiek. Persoonlijke zaken die echt bij jouw vak horen en die een klant waardeert doen het goed, maken duidelijk waar jij van bent.
  6. Als de camera draait hebben klanten soms de ontembare drang om maar door te gaan. Ze staan op ongelimiteerd zenden. Doe dat vooral niet, hou het compact en to the point. Wie veel woorden nodig heeft kan zwak overkomen. De kijker haakt af. Een goed filmpje is kort, levert goed geselecteerde impulsen, ofwel momenten en quotes die doel treffen.
  7. Er bestaat een sterke neiging om te impliciet in plaats van meer expliciet te praten. De kunst is om de boodschap tot uitdrukking te brengen op een manier die meteen bij de klant landt. Helder in niet mis te verstane bewoordingen. Dan ontstaat er meteen begrip. Een kijker die zich voortdurend moet afvragen wat er nu mee bedoeld wordt haakt af.

Het goede nieuws is dat al deze leerpunten voorafgaande aan en tijdens de opname kunnen worden behandeld. In het proces van de shoot word je begeleid, bijgestuurd en zodanig gecoacht dat de juiste beelden ontstaan. Bij de montage volgt de finishing touch, dan zoeken we naar de beste shots die vervolgens vakkundig gemonteerd worden. Bij de selectie van scenes is het doel van de allesbepalend.

Het mooie is dat mensen die voor het eerst gaan starten met het plaatsen van hun filmpjes kunnen profiteren van het leergeld van voorgangers. Videomarketing waarbij de mens de onderscheidende factor is staat in de kinderschoenen, we zijn nu bezig geschiedenis te schrijven. En het wordt iedere dag mooier en mooier.