Vandaag zat ik bij de bank voor een onderhoudsgesprek. Ik werd bijgepraat door een mevrouw van Particulier die haar taak op een routinematige wijze uitvoerde. Na uitleg over de nieuwe betaal app en het verwerken van mijn adreswijzigingen werd ze opeens commercieel. Heel onverwacht draaide haar routine-masker om in een slimme verkoopdame. Of het getruct of authentiek was laat ik in het midden. Ze tastte bij mij af of ik interesse had in verzekeringen van haar bank. Om het nut daarvan kracht bij te zetten vertelde ze uit eigen recente ervaring hoe goed haar bank haar had geholpen met rechtsbijstand en hoe blij ze was dat ze die verzekering had. Want, en nu komt het, ze had een schrijnende ervaring meegemaakt met haar man. Die werd na drie jaar door zijn werkgever aan de kant gezet, bij het oud vuil.

Hij raakte er overspannen van en in zijn knock out roes werd hem een vaststellingsovereenkomst door de strot geduwd. Haar man wilde van de ellende af en neigde te tekenen maar zij vond het aanbod veel te mager en de toon te fors en ging in het geweer. Jawel, met hulp van die rechtsbijstandverzekering.

Eerst kreeg ze een jong ding, een juriste in het begin van haar loopbaan. Maar die miste toch de nodige slagkracht en dus ruilde ze die in  voor een meer belegen professional. De verzekering deed daar niet moeilijk over. Hoe geweldig had die man haar uit de brand geholpen… Resultaat: er kwam uiteindelijk een veel hoger bedrag uit de bus rollen. Het enige resterende is nu dat haar man, net bijgekomen van een burn-out, weer aan de bak moet.

Al zestig sollicitaties de deur uit. “En je krijgt de meest vreemde vragen liet ze me weten.” Voorbeeld: een recruiter vroeg hem wat zijn vrouw over hem zou melden als die vraag werd voorgelegd. Ik beaamde dat recruiters ver kunnen gaan met de verkenning van de geschiktheid van hun kandidaten. Ze hebben in deze tijd van overaanbod van kandidaten de macht en kunnen nu als amateur psycholoog leuk experimenteren. Natuurlijk luisterde ik aandachtig en wachtte mijn moment af om haar duidelijk te maken waar haar man echt gebaat mee zou zijn. Toen mijn moment zich aandiende legde ik haar uit wat loopbaanadvies inclusief hulp bij sollicitaties zou kunnen doen. Ze knikte instemmend nadat ik uitlegde wat dat inhoudt. Natuurlijk was het een inkopper om duidelijk te maken dat haar man bij mijn praktijk in goede handen is. Dat moet je natuurlijk wel op een sensitieve manier uitleggen. Begrip en inleving zijn in een dergelijke spontane prospecties de aangewezen competenties. Om mijn vernieuwende aanpak duidelijk te maken legde ik  uit dat ik mijn klanten die op zoek zijn naar een nieuwe baan ook een leuke CV op video laat maken.

Het bijzondere  van dit verhaal is dat er zomaar een bron kan ontstaan voor wederkerigheid. De bankdame probeert mij een verzekeringspakket te verkopen en ik creëer mijn  kans om een re-integratie traject te verkopen. Of die bal het doel wordt ingeschopt is nog even de vraag, maar maakt niet eens zo veel uit. Het mooie is dat kansen op straat liggen, dat je die moet zien en vervolgens de juiste benadering moet toepassen. Het goede verhaal, in de juiste timing, met goed gedoseerde compassie is waar het om gaat.