In de ruim twee jaar dat ik bezig ben om professionals wegwijs te maken met videomarketing heb ik veel ervaring opgedaan. Ik weet nu veel meer dan toen ik startte. In het begin dacht ik “dat moet iedereen toch willen, zo’n filmpje”. Het gaat volstromen met klanten, met bosjes tegelijk. Aangezien iedere zzp er inziet dat mensen (lees: ook hun klanten) minder lezen maar wel tijd besteden aan korte filmpjes bekijken moet dat gaan lukken. Niets is minder waar gebleken. Althans, ze komen wel maar niet bij honderden. Nu weet ik inmiddels wel waarom. De meeste mensen twijfelen helemaal niet aan het nut van video marketing. Ze snappen dat een goed filmpje van hun diensten enorm zal bijdragen aan hun bekendheid. Het levert een effectieve call to action op. De klanten die bij me zijn geweest beamen dit vrijwel meteen. Maar het gaat om die massa, waar moet die nog op overtuigd worden? Welnu…het antwoord blijkt drieledig:

  1. Ze denken dat hun verhaal niet uniek genoeg is;
  2. Ze denken dat ze niet in staat zijn om dit een beetje fris voor een camera te vertellen;
  3. Ze hebben onvoldoende idee hoe je zo’n filmpje strategisch kunt inzetten en voor je kunt laten werken.

Let op: ik zeg ook niet dat het gemakkelijk is. Hoewel ik met mijn interview techniek snel verbinding krijg en navigeer naar de juiste brokken informatie, komt er aardig wat bij kijken. Kijk en dat veel mensen, vooral vrouwen, structureel ontevreden zijn over hoe ze op foto’s en video’ staan, daar gaat natuurlijk een levenslange psychologische opbouw aan vooraf. Ik noem dat “mindfuck’s” anderen beschrijven dit als mentale blokkades. Die ontstaan gedurende een mensenleven en nestelen zich vast in de onderstroom van ons bewustzijn.

Daar moest ik dus iets op verzinnen. Een sort workaround. En dat is nu gelukt. Gelukkig zijn de meeste mensen stoer genoeg om te willen afrekenen met die mindfuck’s, dat helpt. Voor mij is dat genoeg reden om die categorie ook verder te kunnen helpen. Op de filmset is dat een kwestie van enkele technieken toepassen en de juiste omstandigheden creëren.  Dat is dan ook ondermeer de reden dat ik met deworkshop Picassopitch ben begonnen. Daar word je in een dag op creatieve wijze begeleid door je innerlijke reis, om vervolgens tegen een zelfgeschilderd doek je verhaal te vertellen. Opeens gaat het dan wel zonder gestotter, mensen kunnen klaarblijkelijk na een paar uur mindmappen en schilderen opeens hele zinnen zeggen. En niet alleen dat…hun salesstory en dus hun belofte aan de klant, komen er ook nog eens vlekkeloos en geloofwaardig uit.

Iedere laatste vrijdag van de maand ga ik dit doen, samen met co trainer Anne Kamphuis. Kom het eens proberen. Je krijgt van mij de garantie dat de bovengenoemde punten 1 t/m 3 geheel worden opgelost.