Rob Overgaauw

Spreker, motivator en coach op gebied van identiteit en profilering

helpt mensen te laten zien wie ze zijn

Je bent vast heel opmerkelijk. De vraag is alleen: laat je dit voldoende zien?

Dit is waar het over gaat

Mijn werk gaat over het verbeteren van zeggingskracht van mensen en  de merken die ze vertegenwoordigen. In personal branding zie ik de identiteit van de persoon als de motor achter het merk. En ook als de ruggengraat in iemands biografie. Zeggingskracht gaat over de essentie van datgene waarmee jij je wilt uitdrukken: jouw innerlijke bron van menszijn, je diepste kern, je ware aard, je missie, je talenten, je boodschap aan de wereld of aan je markt en wat daarmee samenhangt.

Dat is vaak veelomvattend; de kunst is dus om dit zo helder en authentiek mogelijk over de bühne te brengen.  Dat vraagt de juiste mindset en het juist verhaal. Soms ook, vooral als je een personal brand bent en je op een bepaalde manier wilt positioneren, ook een beetje strategie. De vragen die daarmee samenhangen en waar ik probeer antwoorden aan te reiken voor de mensen met wie ik werk zijn:

  • Hoe breng ik de beste versie van mezelf in beeld?
  • Hoe voorzie ik dit beeld van treffende teksten?
  • Hoe bouw ik vanuit wie ik ben en ‘waarom-ik-doe-wat-ik-doe’ een sterke personal brand?

De zoektocht is belangrijker dan de bestemming

De zoektocht naar antwoorden hierop heeft me meer dan 10 jaar beziggehouden. En nog. De wereld die er achter schuilgaat is immens. Er zijn ontelbare boeken over geschreven door filosofen, psychologen, spirituele leiders en gedragswetenschappers. Professionals op gebied van marketing, personal branding en reclame boren bijna dagelijks nieuwe gezichtspunten aan. In vele van die bronnen heb ik me vastgebeten en het blijft me fascineren. Iemand die mij inspireert is Seth Godin, ik kan me erg goed vinden in zijn visie op gebied van personal branding, zeker voor startende ondernemers:

Hij benadrukt het belang van klein beginnen met een toegewijde groep mensen die echt de waarde zien van jouw product en het tot in hun diepste vezels kunnen waraderen. Hij zegt: “Maak iets dat specifiek ontworpen is voor deze “kleinste levensvatbare markt”, om ervoor te zorgen dat je waardepropositie diep bij hen aanslaat. Deze initiële focus op een klein doelpubliek helpt je bij het bouwen van een sterke basis, en naarmate deze groep tevreden klanten groeit, trekken ze op natuurlijke wijze meer mensen naar je merk.”

 

Al vele honderden professionals lieten zich filmen 

Pas als iemand zichzelf op film terugziet krijgt die een realistische kijk op hoe hij of zij zelf overkomt. Het is dan maar een kleine stap om ook te beseffen hoe anderen deze persoon (jij dus) ziet. Jezelf terugkijken, bijvoorbeeld naar je eigen pitchvideo, waar ik er de afgelopen 12 jaar al honderden van gemaakt heb, is nogal een ding. Het merendeel van de mensen die zich voor mijn camera tonen vindt dat knap lastig. In de praktijk van mijn merk elevatorpitchonline blijkt keer op keer dat het werken met video een van de sterkste oefenmiddelen is voor personal brands. Dat geldt voor: zelfreflectie, voor het aanscherpen en dynamischer maken van je profiel en voor je persoonlijke en professionele groei.  En het mooie is, na enig oefenwerk, na wat schaven en poetsen, leiden die video inspanningen vrijwel altijd tot een krachtige marketing tool. Een pitchfilm die je online kunt zetten en die je vervolgens 24/7 in de aan-stand zet is een non-stop verkoper die nooit fouten maakt.

Waar je op kunt rekenen

Laat zoekmachines en prospects je vinden met slimme teksten

Heb je iemand nodig die je helpt met scherpe teksten voor je website, je elevator pitch, je landingspagina, blogs, flyer of brochure. Conversie en SEO worden daarbij desgewenst geoptimaliseerd.

Publiek is altijd te inspireren over profileringsthema's

​Als public speaker of trainer verzorg ik een spraakmakend programma ‘profileren met impact’. Masterclasses en keynotes. Het in elkaar zetten van een doelgerichte elevator pitch voor wie dan ook in het publiek die dat vraagt doe ik instant. Waar de zaal getuige van is. Ik leg meteen uit waarom en welke componenten ik voor die persoon kies, welke tone of voice past en welke stijl de gewenste impact heeft. 

Zonder zelfleiderschap ben je nergens

Als coach help ik je met je profilering en positionering en desgewenst met een compleet plan van aanpak om jouw business uit te rollen. Je merkidentiteit, je sales story, je why, het identificeren van je unieke verkooppunten waarmee jij het verschil maakt, de missie en visie die jij voor ogen hebt en tot slot het zelfsturend vermogen, want het gaat er natuurlijk om dat je het proces van persona branding zo snel mogelijk zelf in de vingers hebt.  

Laat je zien met een pitchfilm

Als videocontentmaker help ik je met het maken van alle content die jij in beeld wilt brengen zoals: pitches, origin stories, het vastleggen van jouw presentatie voor een life publiek, een podcast, een brandfilm, een uitlegfilm en meer. Kijk naar de voorbeelden in deze portfolio

Met een merkopstelling antwoorden vinden voor je brand

​Een merkopstelling is afgeleid van het fenomeen familieopstelling. Systemisch werk kun je ook voor organisaties en merken doen. In min rol van merkopsteller laat ik je aan de hand van een merkopstelling zien welke effecten een voorgenomen aanpassing heeft voor je merk. Een zeer geschikte methode voor personal branding. Ik heb daarvoor twee opleidingen gevolgd bij de man die op dit onderwerp is gepromoveerd en maak deel uit van het nationale platform merkopstellers.

Jouw merk verdient een doordachte positionering en strakke profilering

Als adviseur geef ik strategisch advies over je personal brand en help ik je met de stappen zetten om in jouw markt positief op te vallen.

 

Een profielfoto is vaak de eerste indruk

Als profielfotograaf zorg ik dat jouw profielfoto’s het verschil gaan maken op LinkedIn.

Voor mensen die hun levensverhaal op film willen vertellen

Als biograaf interview ik jou voor een draaiende camera en leg jouw levensverhaal vast in een film. Een film die jou tot in de puntjes beschrijft, die jouw rode draad van je leven vastlegt, je thematieken reproduceert. Een film die jouw persoon natuurgetrouw weerspiegelt. Dit is een product voor mensen die bewust in het leven staan, een hoogontwikkeld bewustzijn hebben, die dus meteen snappen dat dit ‘product’ echt ergens over gaat en waarde heeft.  Lees alles over de film van je leven.