SPREKERSCAFE

GOUDA 

SprekersCafeGouda

WAT KUN JE VERWACHTEN?

SprekersCaféGouda is een initiatief van Rob Overgaauw. Je kunt het zien als  een platform voor mensen die hun verhalen willen delen. Onderwerpen die aangesneden worden liggen op een breed terrein gericht op psychologische vraagstukken, mens en maatschappij, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit, bewustzijn en persoonlijke groei.

Het platform is laagdrempelig, geeft food for thought en stimuleert discussie, interactie en kennisdeling voor zowel sprekers als belangstellenden.

Het vindt één keer per maand steeds op de laatste dinsdag van de maand plaats.

 

 

SprekerscaféGouda: Inspirerende bijeenkomsten over zelfkennis en spirituele Groei

In januari 2023 vond de eerste bijeenkomst plaats met een inspirerende lezing door Leonie Linssen. Tijdens de presentatie introduceerde Leonie haar nieuwe boek, ‘De Karmadrager’, van waaruit ze haar persoonlijke spirituele ervaringen  deelde met reïncarnaties. Een ingewikkelde materie, voor veel mensen ongrijpbaar en voor steeds meer mensen herkenbaar, werd op een kwetsbare manier uiteengezet. 

Thema’s van de lezingen

De sprekers die volgden, behandelden diverse onderwerpen, elk vanuit hun specialisme. Wel blijft centraal staan dat de onderwerpen betrekking hebben op vergroten van zelfkennis, het ontdekken van je levensdoel, en het vinden van je weg in een complexe wereld. 

Interactieve lezingen en video-opnamen

De lezingen zijn vrijwel altijd interactief, wat betekent dat er ruimte is voor vragen en het delen van ervaringen. Vaak worden er oefeningen gedaan die de deelnemers helpen om de besproken concepten zelf te ervaren. De meeste lezingen worden opgenomen en de deelnemers krijgen een link naar de video, zodat ze de sessie opnieuw kunnen bekijken. Bezoekers worden uit privacy overwegingen niet in de video opgenomen.

Praktische informatie

Kijk even naar het overzicht van de komende lezingen, inclusief data en onderwerpen. Je kunt hier ook informatie vinden over eerdere sessies.

De ticketprijzen houden we zo laag mogelijk, meestal tussen de 15 en 20 euro. Dit is inclusief koffie, thee en iets lekkers. Tickets kunnen digitaal worden betaald via Ticketkantoor of contant aan de deur. De lezingen vinden plaats in het voormalig GGZ-gebouw aan de Jac. P. Thijsselaan 45 in Gouda. Volg het bord ‘Hoofdingang’ en je wordt ontvangen door een gastvrouw of gastheer. Als je na 20:00 uur aankomt, bel dan even met Rob Overgaauw op 0622994804.

Komende lezingen

 • Datum: 28 mei 2024
 • Onderwerp: Antroposofie als steunpilaar voor moeilijke tijden
 • Spreker Hans Notenboom
 • Locatie: Jac. P. Thijsselaan 45, Gouda
 • Tijd: van 20:00 – 22:30 (19:45 deur open)

 

 • Datum: 25 juni 2024
 • Onderwerp: Het medicijnwiel
 • Spreker: Anita Vuurman
 • Locatie: Jac. P. Thijsselaan 45, Gouda
 • Tijd: van 20:00 – 22:30 (19:45 deur open)

AGENDA

25 JUNI ANITA VUURMAN: HET MEDICIJNWIEL

Anita Vuurman en Medicijnwiel

Anita Vuurman

Het Medicijnwiel is een eeuwenoude methode om jezelf als mens te verbinden met de natuur en je innerlijke zelf. Deze verbinding benadrukt dat jouw natuur en de natuur om ons heen in wezen één zijn. Deze wijsheid wordt onder andere doorgegeven vanuit het Sjamanisme.

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze avond zullen bezoekers leren en ervaren hoe ze deze kennis kunnen toepassen in hun dagelijkse leven. Door middel van interactieve sessies en oefeningen krijgen deelnemers inzicht in de kracht en betekenis van het Medicijnwiel.

Waarom deelnemen?

 • Verbinding met de natuur: Leer hoe je jezelf kunt afstemmen op de natuurlijke wereld om je heen.
 • Innerlijke balans: Ontdek hoe je innerlijke rust en evenwicht kunt vinden.
 • Sjamanistische wijsheid: Maak kennis met eeuwenoude sjamanistische praktijken en inzichten.

Anita geeft een klein voorproefje over wat je kunt verwachten in dit filmpje.

28 MEI: HANS NOTENBOOM ANTROPOSOFIE ALS STEUNPILAAR VOOR MOEILIJKE MOMENTEN

Antroposoof Hans Notenboom geeft opnieuw lezing in het sprekerscafegouda

Hans Notenboom

Tijdens deze avond neemt Hans Notenboom ons mee op een reis door de diepere lagen van ons bestaan. Vanuit het perspectief van de antroposofie zal hij inzicht geven in de oorsprong en achtergronden van de crises en moeilijke keuzes die ons leven beïnvloeden.

Wat kun je verwachten?

 • Inzichten uit de antroposofie: Leer de fundamentele principes en hoe deze ons begrip van leven en crises verrijken.
 • Diepgaande vragen: Wat drijft ons om bepaalde keuzes te maken? Hoe gaan we om met de uitdagingen die op ons pad komen?
 • Praktische wijsheid: Ontdek hoe je de juiste antwoorden kunt vinden op je diepste levensvragen.

Waarom deelnemen?

 • Inzicht in crises: Begrijp de diepere oorzaken van persoonlijke en maatschappelijke crises.
 • Keuzeprocessen: Krijg helderheid over wat jouw keuzes motiveert.
 • Antwoorden vinden: Vind richting en antwoorden op levensvragen door antroposofische inzichten.

Kijk hier naar een filmpje waarin Hans een tipje van de sluier oplicht.

EERDERE LEZINGEN

Op 30 april 2024: Evert van de Ven: de kracht van het hier en nu

Evert van de Ven heeft veel ervaring opgedaan met Eckhart Tolle zelf en zijn werk. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven: Een kennismaking met Eckhart Tolle’ dat is uitgebracht door Ankh Hermes. Op deze avond geeft Evert van de Ven een inkijkje in de abstracte betekenis van het Nu en laat de deelnemers aan den lijve ervaren hoe ze hun gedachten vanuit een hogere laag in het bewustzijn kunnen observeren.

 

Kijk naar een fragment uit een interview dat ik voerde met Evert van de Ven

26 maart 2024: Hiske: Alles over Human Design

Human Design staat bij steeds meer mensen sterk in de belangstelling. Hiske komt deze avond uitleggen hoe je het meest hebt aan de kennis van dit gedachtegoed. De deelnemers krijgen allemaal een uitleg over hun profiel. Hiske trok veel belangstelling en opende deuren bij velen voor deze nieuwe kijk op je levensbestemming en persoonlijke gebruiksaanwijzing.

In het volgende filmpje vertelt Hiske hoe ze zelf in aanraking kwam met Human Design. 

Wilma Broeseliske en Atekeh Raisi over familieopstellinge

27 februari 2024: Familieopstellingen in breed perspectief

Op dinsdag 27 februari kwam Atekeh Raisi een interactieve lezing geven over systemisch werk, waarin de familieopstelling veel aandacht kreeg. Met enkele oefeningen liet ze de deelnemers ervaren hoe het voelt om jezelf ten opzichte van andere personen te verhouden in ene opstelling in een ruimte. In familiesystemen zijn er op onbewust niveau veel invloeden die ons gedrag bepalen. Inzicht krijgen in hoe dat vanuit een systemisch oogpunt in elkaar zit helpt velen enorm bij het ophelderen van obstakels.  

Geny op de dansvloer

30 januari 2024: Geny met Biodanza waar begin je aan?

Geny Wuestman beet op 30 januari het spits af voor het nieuwe jaar 2024. Als zeer ervaren biodanza docent nam zij de belangstellenden mee naar de achtergronden van dit danssysteem. Enkele praktische oefeningen mochten daar niet ontbreken, dus gingen de voetjes van de vloer. Biodanza is een fenomeen dat je het beste zelf kunt ervaren, in plaats van er naar kijken of je er theoretisch in te verdiepen. Op deze avond slaagde Geny erin, tot groot genoegen van de zaal, op alle fronten van dienst te zijn. In dezelfde zaal geeft zij 4 keer per week biodanza workshops voor haar vaste groepen en biedt zij heel regelmatig verdiepingsweekends.

28 november 2023: Christa Bouwmans over de Tarot

Op 28 november 2023 gaf Christa Cecilia Bouwmans een actieve lezing over de Tarot. Dit eeuwenoude kaartsysteem trekt bij velen, met vragen over hun levenspad belangstelling . Christa wist deze avond ook voor de mensen die nog weinig ervaring met de kaarten hebben, veel duidelijkheid te verschaffen en helderheid te geven. Door haar inbreng werd het ook erg praktisch en konden enkele levensvragen van de deelnemers worden beantwoord.

Tura Gerards geeft lezing over systemisch werk

31 oktober 2023: Tura Gerards over systemisch werk en depressies

Tura Gerards is op beide gebieden een hoogstaande expert: systemisch werk en depressies. Tijdens deze actieve lezing legde hij vanuit het perspectief van systemisch werk uit uit hoe mensen het beste om kunnen gaan met depressies van dierbaren. Tura heeft meerdere boeken geschreven over dit onderwerp; waarbij zijn persoonlijke ervaringen met depressiviteit een belangrijke rol vormden.  De lezing gaf veel heldere inzichten die de  deelnemers een zeer waardevolle avond boden.

Rob Overgaauw filmmaker voor biografische verhalen

26 september 2023: Rob Overgaauw: De kracht van de biografie

?p 26 september gaf Rob Overgaauw zelf een spreekbeurt. Als biografisch filmmaker deelde hij zijn ervaringen met de uitwerking die het laten filmen van iemands levensverhaal heeft. Herinneringen, levenservaringen, trauma’s en euforische hoogtepunten, ze doen allemaal iets met onze identiteit en bepalen hoe we in het leven staan. Tegelijkertijd voelt onze identiteit ook als iets ongrijpbaars, hoe graag we ook aan iets vast willen houden. Wie of wat zijn we zonder onze levensherinneringen? Genoeg vragen voor filosofische beschouwingen over een onderwerp waar veel te ontdekken valt. 

Aniet Langeveld over de rite of passage

30 mei 2023: Aniet Langeveld: De vision Quest

Aniet Langeveld organiseert vision quests en op deze avond vertelt ze wat dat inhoudt. Het roept nogal wat vragen op, zoals: wat is het en wat heb je er aan? Welke mensen gaan vier dagen ver van huis om op een afgelegen plek in de wildernis hun ziel te ontdekken en zichzelf terug te vinden. Zonder contact met de buitenwereld, zonder voeding. Aniet organiseert al enkele jaren dit soort zelfontdekkingsexpedities en neemt de deelnemers mee op het nut, het doel en hoe dat er aan toe gaat.

Kijk in dit gemonteerde interviewfilmpje wat ik maakte van Aniet wat ze er over te zeggen heeft. 

Hans Notenboom over de antroposofie

28 maart 2023: Hans Notenboom over Antroposofie

Alles wat deze avond de klok luidt gaat over deze levensbeschouwing. En vooral hoe het ons als mens houvast geeft in weerbarstige tijden. Hans Notenboom is de spreker op deze avond. Interactief zal hij grote levensvragen vanuit de antroposofie beantwoorden. Ook zal hij ingaan op zowel algemene vragen als persoonlijke vragen uit de zaal. 

 

Hans Notenboom zal tijdens zijn lezing op onnavolgbare wijze uitleg geven over de betekenis van Antroposofie. Met name op het denken van de mens over zijn bestaan in het grotere geheel. Als creatief therapeut vond hij in de schilderkunst een bijzondere manier om wijsheden uit een andere te communiceren.

Rob Hessels geeft lezing over enneagram

28 februari 2023: Rob Hessels het Enneagram

Het enneagram is een eeuwenoude manier om te kijken naar hoe iemand in het leven staat. De vraag daarbij is welke dominante persoonlijkheidskwaliteit(en) iemand onbewust in stand houdt. En ook: welke kwaliteiten onbenut blijven. Veel mensen zijn bezig met overleven. Dat gebeurt voor het overgrote deel vanuit die dominante persoonlijkheidskwaliteit(en).

Wil je zien wie Rob Hessels is en wat zijn visie op zijn werk is kijk dan even naar dit korte filmpje. 

Leonie geeft lezing over reincarnatie

31 januari 2023 Leonie Linssen over De Karmadrager (reïncarnatie)

In september 2022 gaf Leonie haar nieuwste boek uit: De Karmadrager. In dit boek neemt ze de lezer mee in haar bestaan in Auschwitz waar ze onder Joseph Mengele moest meewerken aan de meest gruwelijke experimenten. Wat zegt dit over haar en haar familielijnen. Bestaat reïncarnatie werkelijk?  En zo ja wat zegt dat dan over je huidige aardse bestaan. Veel vragen die Leonie op deze debuutavond van het sprekerscafegouda zal uitleggen vanuit haar beleving en expertise.

Medio 2022 hield ik een interview met Leonie waar je in het volgende filmpje een fragment ziet.