Vrouw en cameraman inhuiskamer

Is het tijd voor een biografische film..?

 

Een biografische film? Ja van u. U twijfelt..?

Dan bent u niet de enige.

Het laten maken van een biografische film doen namelijk nog niet zoveel mensen. Ja bekende Nederlanders. Die zie je maar wat vaak op de TV. Ze worden geïnterviewd door professionele media mensen. Ze scoren daarmee hoge kijkcijfers.

Maar laten we realistisch zijn: bekende Nederlanders zijn qua aantal maar een topje van de ijsberg. En de kans is groot dat u daar niet bij zit. Is het dan onzin of onnodig om een biografische film te laten maken? Wij dachten van niet.

Maar het gaat er natuurlijk om wat u denkt.

Denkt u even mee en bepaal voor u zelf of het iets is voor u of niet. Grote kans dat een van de volgende afwegingen voor u weleens heel relevant kan zijn. Welke dat is, dat is aan u:

Waarom een biografische film laten maken van uw leven?

In de eerste plaats doet de vraag zich voor: met welk doel zou u dit doen? Dat kunnen er best veel zijn. Leest u even mee:

Prachtige ervaring en wat gezegd moest worden ligt vast

Een voor de hand liggend doel is natuurlijk dat dit helemaal uw eigen wens is. U heeft een persoonlijke reden om uw levensverhaal te documenteren. Uw leven intrigeert, het houdt u bezig, u denkt na over uw bestaan, over zingeving, over levensmissie, over uw rollen. De dingen die gebeurd zijn wilt u op een rijtje zetten, mooi verteld door uzelf, gewone, ongewone, leuke en ook pijnlijke herinneringen. Omdat u beseft dat u in dit proces met iets meer afstand kunt terugkijken naar bepaalde dingen zal dit mogelijk een andere plek gaan krijgen. Het kan heel geruststellend zijn als de levensgeschiedenis een plek krijgt. Er is gezegd wat gezegd moest worden en dat is nu keurig netjes vastgelegd.

Pensionering

Een pensionering is ook een mooie aanleiding. Het werkende leven is afgesloten en er breekt een nieuwe episode aan. Hoe mooi is het dan om nog eens terug te kijken op die carrière die nu achter ligt en stil te staan bij de hoogte- en dieptepunten. U heeft het vast niet voor niets gekregen. Maar natuurlijk valt er ook stil te staan bij wat het thuisfront met u te stellen had toen u nog werkte. Was u iemand die de werk-privé balans goed op orde had? Was er een mooie rolverdeling tussen u en uw partner? Hebben de kinderen gekregen wat u ze graag wilde bezorgen? In al dit soort vragen zitten talrijke verhalen. Mooie verhalen en aangrijpende verhalen.

En nadat u dit alles op een rijtje hebt gezet, mag er ook gemijmerd worden over de jaren die nog in het verschiet liggen. Wat zou u willen gaan doen? Wat zijn uw plannen, wat zijn uw wensen? Wat denkt u: zou het helpen om deze voornemens hardop uit te spreken in uw levensfilm?

Heroriëntatie

Het kan ook zijn dat er mentale redenen zijn. U bent niet helemaal tevreden meer over hoe het gaat in uw leven. Teveel teleurstellingen, in anderen en misschien ook in uzelf. Als u terugkijkt op uw levenslijn vraagt u zich steeds vaker af wie u nu ten diepste bent en waar uw leven over gaat. Is er een rode draad? Valt er nog enige zin in het bestaan te ontdekken? Kunt u begrijpen waarom er bepaalde dingen op uw pad zijn gekomen? En kunt u dat een plek geven? Er zijn tegenwoordig nogal wat mensen die met zingevingsvragen rondlopen. Vaak worden die getriggerd door iets dat plots op hun pad komt en aangrijpt. Soms ook sluipt het er langzaam in.

Natuurlijk is professionele hulp voor mensen die zich hierin herkennen het meest aan te raden. Maar je kunt het één doen zonder het ander te laten. Want juist deze categorie mensen zou door het laten maken van een biografische film, gemaakt door biografische professionals, wel eens een hele mooie inzichten en antwoorden kunnen krijgen.

Uw naasten willen het graag

Het kan ook zijn dat uw naasten het fijn vinden. Ze zouden heel graag een levendige en persoonlijke herinnering aan u willen overhouden. Foto’s zijn er misschien al genoeg maar een film, tja die levert toch ècht meer diepte op. Een mooi inkijkje in wie u was. Uw persoonlijkheid. Dan is er geen beter medium dan film. Had u niet graag zo’n film van uw eigen ouders willen hebben, of van iemand anders die er nu niet meer is..?

Contactbreuk

Wat wij, triest genoeg, ook nogal eens meemaken, is dat iemand zijn kinderen of kleinkinderen niet meer kan of mag zien. Zo gaan er mensenlevens van mensen die tot dezelfde bloedlijn horen stil voorbij. Ze hebben elkaar niet of nauwelijks leren kennen. Voor de een is dat prima, die laat het voor wat het is en berust in dat gegeven. Een ander kan daar niet van slapen. De pijn is niet te harden. Om dit leed te verzachten kiezen deze mensen voor hun biografische film. De levensverhalen liggen dan op film, op een usb stick, te wachten op het moment dat die dierbare bloedverwanten wèl naar uw levensverhaal kunnen kijken en luisteren.

Afscheid

Het kan ook zijn dat u er een mooi afscheid in ziet. Afscheid nemen van het leven ….het staat ons allemaal een keer te wachten. Een film dus die in dit kader tijdens de dienst op uw uitvaart afgespeeld wordt. Afscheid nemen van het leven, dankbaarheid tonen voor wat het gebracht heeft, lessen die u geleerd heeft delen met uw dierbaren, hardop vertellen aan uw nabestaanden wat ze voor u betekend hebben. Zolang u dit nog kunt uitspreken is het moment geschikt. Wat denkt u dat dit doet met al die mensen in de aula die bij uw uitvaartplechtigheid de laatste eer aan u betonen? Ze zien (e voelen) u letterlijk tot hen spreken….Veel persoonlijker dan dit zal het niet gauw worden.

Medische aanleiding voor een biografische film

Er zijn ook mensen die een medische diagnose kregen en weinig reden tot optimisme hebben over hun verdere levensperspectief. Het lijkt er op dat het verleden dan de grootste betekenis heeft en logisch dat je die koestert. Je hebt niet voor niets geleefd en zolang je daar nog aan kan terugdenken en je bent in staat om dit te vertellen voor een draaiende camera, is een biografische film een mooie manier om je leven eer te betuigen.

 

 

Dankbare taak

Tja en wat vind ik er zelf van….? Het optekenen van levensverhalen is voor mij iedere keer een boeiende en dankbare taak. Het is werkelijk fascinerend om te ontdekken wat er in een mensenleven gebeurt . Ook supermooi is het om te zien hoe blij mensen worden bij de aandacht die ze krijgen tijdens het interview. En dat geldt ook als ze me achteraf vertellen wat een enorme indruk het terugkijken van die film met ze opgeleverd heeft.

Sinds 2012 maak ik al biografische films. In eerste instantie voor vrienden en bekenden. Gaandeweg kreeg ik zoveel signalen dat de tijd rijp was om dit werk professioneel aan te pakken. Op grotere schaal. En dat leidde in 2020 tot het oprichten van de filmmaatschappij en gelijknamige website DeFilmVanJeLeven.com.

Om me heen hoor en zie ik dat veel mensen bezig zijn met het schrijven van hun biografie. Je hoort ook steeds vaker dat filmen het nieuwe schrijven is, dus: waarom zou je er (ook) geen film van laten maken. De film van je leven. Aan mij zal het niet liggen om van deze film, de mooiste film die u ooit gezien hebt, te maken.

Zo gaan we te werk met het maken van de biografische film

Het proces is heel overzichtelijk en uiterst laagdrempelig. Dat moet ook, want de klant komt alleen tot zijn of haar recht als die zich helemaal vertrouwd voelt met ons.

Vooraf heb ik een zoomgesprek of telefoongesprek met de aanvrager. In dat gesprek nemen we in grote lijnen de levenslijn door. Met name de stukken die interessant zijn voor de biografische film krijgen aandacht. In dat gesprek wordt een keuze gemaakt voor de gewenste uitvoering en budget en wordt er zo mogelijk al een datum geprikt voor de opname.

Daarna volgt de filmopname bij de klant thuis. Het kan ook op een andere locatie als dat de voorkeur heeft. Afhankelijk van de keuze die iemand maakt duurt de opname gemiddeld  één tot tot 3,5 uur.

Behalve het gesproken interview worden ook sfeerbeelden geschoten, zoals: het interieur, allerlei relevante objecten, een filmshot in de boekenplank, routinehandelingen die de klant in huis maakt zoals het eten geven van een huisdier, een boeket in de vaas zetten, een gesprek met iemand, etc. Een onderdeel waar veel mensen voor kiezen is het bladeren in een fotoboek, waarbij meteen verteld wordt welke memorabele zaken er op die foto’s te zien zijn.

In de montage maken we er een mooi geheel van dat eerst wordt voorgelegd als preview. Na goedkeuring van deze conceptversie wordt de film definitief opgeleverd op een usb stick.

 

Kosten van een biografische film

De prijs houden we zo scherp mogelijk:

de budgetvariant voor een film van 25 minuten bedraagt € 579,00 (incl btw)

de vanafprijs voor het instap standaardmodel, met filmduur van ongeveer 45 minuten,  bedraagt € 979,00 (incl btw)

De vanafprijs voor de versie waarbij een cameraman meekomt en die op premium beeldkwaliteit wordt afgeleverd met een filmlengte van tenminste 1 uur bedraagt € 1.679,00 (incl btw)

Opties voor extra’s voor de biografische film

Heeft u bijzondere wensen dan bieden we een op maat gemaakte offerte aan. Bijzondere aanvullende wensen waar u aan kunt denken zijn:

 • een aangepaste filmduur
 • meerdere mensen in de film betrekken
 • op meerdere locaties filmen
 • ondertiteling
 • drone opnames van uw huis, tuin of landgoed
 • een filmopname tijdens een wandeling in de natuur
 • een uitgewerkte epiloog in de aftiteling waarin een samenvatting van uw levensverhaal terug te lezen is
 • een extra verdieping in uw biografie waarin diepere lagen worden meegenomen (research)
 • fotografie, een portretserie op hoge fotokwaliteit
 • het ontvangen van de ruwe footage
 • het inmonteren van uw voorkeursmuziek
 • het inmonteren van uw geanimeerde handtekening

 

Geef een voucher voor een biografische film

Een biografische film zou ook een heel mooi cadeau kunnen zijn om te geven. Aan uw dierbaren in de naaste familie- of vriendenkring. Die ontvangen daarmee een belevenis die ze niet snel zullen vergeten. Maar dat kan ook een collega zijn die afscheid neemt tijdens een pensionering. Of bij een dienstjubileum.

Als u bij ons een voucher koopt, drukken wij die desgewenst in een feestelijk format af, met tekst en/of persoonlijke foto.

 

Maak een volgende stap:

Bent u enthousiast geworden? Dan is het tijd voor een volgende stap.

Maak een afspraak voor een telefonisch kennismaking via het contactformulier

Informatie en meer achtergrondinformatie vindt u op onze site www.defilmvanjeleven.com.

Kijk naar een voorbeeld van een biografische film.

Download de: Brochure de film van je leven – 5e editie of vul het contactformulier in met een vraag. Of bel me op 06 22 99 48 04