Als andere mensen in hun weekend leuke dingen gaan doen met de kinderen, gaan shoppen of een filmpje pakken, zul je mij regelmatig in de bossen zien. Niet zozeer om te wandelen of een frisse neus te halen, nee, Rob gaat dan workshops doen. Zo zat ik afgelopen weekend in Groesbeek bij Psych-K. In een congres dat ik eerder deze herfst heb gevolgd bij Inspired Training werd ik geïnspireerd door de kracht van het onderbewuste. Die heeft een impact die een miljoen keer sterker is dan het bewuste verstand. Dat intrigeert me. Wat me vooral bezig houdt is dat wij als mensen voortdurend
bezig zijn stokken in onze eigen spaken te steken. Jawel vanuit het onderbewuste. Dat doen we met onze overtuigingen, zoals dat heet in de vakliteratuur. Dat zijn ingesleten paden in onze neurologische vertakkingen die informatie distribueren. Als je maar vaak genoeg iets ziet gebeuren dan ga je concluderen dat het zo is, dat het de waarheid is. Dan geloof je het dus. Alleen zien we niet dat het onze eigen waarheid is die we creëren. Zolang die overtuigingen een beetje prettig zijn is er niets aan het handje. Wie van zichzelf overtuigd is dat hij een rekenwonder is zal zich niet gauw uit het veld laten slaan bij een rekensommetje. Ook niet als deze wat ingewikkelder is en velen petten te boven gaat. Maar een overtuiging die klinkt als “ik ben het niet waard om te leven” doet andere dingen met je gemoedstoestand. Het schijnt dat heel veel mensen, echt serieus meer dan je zou denken, deze overtuiging diep in de neuronen heeft opgeslagen. Ik werd gefascineerd door het idee dat zulke belemmeringen simpelweg zijn op te lossen. En dan niet door te spitten in het verleden en alle oude shit nog eens op te rakelen, zoals veel psychologen dat plegen te doen.

Nee, het kan allemaal in het “nu” gebeuren op kinderlijk eenvoudige wijze. Het blijkt dat alle cellen in je lijf informatie over jou als individu bevatten. Die informatie kun je aanboren. En voor je laten werken. Psych-K is een van de instituten die daar methodieken voor heeft ontwikkeld. Het mooie is dat het wetenschappelijk onderbouwd is door Rob Williams en Bruce Lipton. En dr. Hans Vrijmoeth die namens Psych-K die training gaf is gepromoveerd in de natuurkunde en expert in kwantum mechanica. Ik vertelde hem dat ik zijn titel een geruststellende gedachte vond toen ik met hem in zee ging. Zijn reactie was een beetje meewarig, want hij vertelde mij meteen dat de wetenschap altijd achter de feiten aanloopt. Hoe dan ook, ik heb deelgenoot mogen zijn van het gedachtegoed en het instrumentenkoffertje van Psych-K in ontvangst mogen nemen. Ik heb mijn certificaat en ik weet nu hoe ik belemmerende overtuigingen bij mezelf en bij anderen niet alleen kan opheffen, maar er ook bevorderende en inspirerende voor in de plaats kan zetten. Dat ga ik nu weer gebruiken in de workshops die ik zelf geef. Mensen die mij voor de camera staan geef ik voordat ze geïnterviewd worden de overtuiging mee dat het opwindend is om het rode lampje van de camera voor je te zien branden. Kijken wat er dan gaat gebeuren.