Grappig dat een getal zo veel verschil kan uitmaken. In december is het loslaten geblazen, het idee van een jaar met lading achter je laten. Het nieuwe jaar staat er aan te komen. We maken ons wijs dat daar dan weer nieuwe energie ut te halen valt. En dat allemaal vanwege dat ene getal op je kalender: 2012 wordt 2013. Het is de psychologie van de tijdsbeleving. Hiermee wordt bewezen dat we onze brains veel kunnen wijsmaken. Dat een jaarwisseling nieuwe energie oplevert gaat voor de meeste mensen gewoon helemaal op. Daar passen ook de voornemens bij. In de kracht van die zogenaamde nieuwe energie kun je die verankeren. De sportscholen maken daar dankbaar gebruik van. Achmea health centers bijvoorbeeld is volop te horen op de radio met prikkelende commercials. Niet alleen afvallen, ze beloven ook dat die kilo’s er af blijven. Wauw. Mooi toch? De sportscholen lopen vol. We willen allemaal weer gezonder worden.

Wat we in ieder geval niet willen is gepakt worden door de crisis. Je mee laten sleuren door al die deprimerende berichten in de media. De crisis moeten we mentaal te boven blijven. Als we willen kunnen we dat. Ook daar worden plannen voor gemaakt. Vooral bij mijn doelgroep de zelfstandig ondernemers zonder personeel. Dat laatste zullen ze zeker vol gaan houden: zonder personeel. Maar ondernemen, dat is een stevige uitdaging. Een sportschool komt hier niet echt aan te pas. Wat doe je dan als zzp er als je toch iets aan goede voornemens wilt doen en de crisis de baas blijven. Want je barst er van. Je wilt toch ergens hoop uit putten. Mijn tips, die je zeker het jaar door gaan helpen zijn:

1.      Laat je niet gek maken
2.      Zoek een markt op waar jij met je product het verschil kan maken.
3.      Maak duidelijk dat jij je kosten voor je klant dubbel en dwars terugverdient
4.      Communiceer in baten, maak je rendement duidelijk
5.      Zorg dat je intern beheer op orde is, doe aan planning (tijd, geld, middelen, acties)
6.      Plan netwerkbijeenkomsten en houd bij wat die per keer opleveren. Leer.
7.      Navelstaren niet te lang maar een keer een goede DSWOT en een missie/visie sessie met jezelf doen zet je op scherp
8.      Maak jezelf vindbaar voor zoekmachines (en recruiters)
9.      Vertel in een kort videofilmpje waarom klanten jou moeten hebben
10.   Blijf optimistisch en straal zelfvertrouwen uit

Happy New Year!