Ieder mens is uniek, ieder persoon streeft op zijn eigen manier naar geluk of zingeving.  De verhalen die voortkomen op weg naar die zingeving of geluk vormen iemands identiteit. Zonder uitzondering zijn die verhalen het waard om vastgelegd te worden op film. En dat is precies waar wij ons werk van gemaakt hebben. Filmen is het nieuwe schrijven. Dat is goed nieuws voor veel mensen die veel te vertellen hebben maar minder affiniteit, passie of aanleg hebben voor schrijven. Wij zien het als onze eerbare taak om ook voor die mensen hun mooie levensverhalen vast te laten leggen. Wij doen dat op film. Daarom heten wij De Film Van Je Leven.

 

Meer tijd voor zelfreflectie

Je hoort en leest er de laatste tijd veel over. Het lijkt wel of iedereen er mee bezig is. Zou het komen door de pandemie?  Daardoor worden mensen noodgedwongen teruggeworpen tussen hun vier muren en ontstaat er meer tijd voor zelfreflectie. Het besef van hoe bijzonder het leven is dringt door en dat leidt tot diepere inzichten in de kwetsbaarheid van ons bestaan. We gaan meer dankbaarheid voelen voor ons oude leven en voor alles wat het leven tot dan toe gebracht heeft.

 

En het is zeker niet alleen voor BN’ers

En denkt u nu niet dat het filmen van levensverhalen vooral iets is voor bekende Nederlanders. Waarom zou je een BN’er moeten zijn om je levensverhaal te laten filmen? Ook voor mensen die zich niet tot die doelgroep  rekenen is het prima mogelijk om een biografische film te laten maken. De Film Van Je Leven maakt dat uiterst duidelijk met een super lage toegankelijkheid en een maatwerk aanpak die iedereen zal aanspreken. Het lijkt misschien een beetje spannend maar van ons mag het ook best heel leuk zijn om zo’n traject aan te gaan. En dat is dan ook precies waar we ons best voor doen: om het ook aangenaam te maken. Uw levensverhaal op film zetten zien wij als een prachtig project.

Je levensverhaal op film

De film van je leven zet uw levensverhaal vakkundig op film,

Wat is een biografische film?

Met onze biografische films maken we een reis door het leven van de hoofdpersoon. Vanuit doorleefde vakkennis en passie voor de medemens gaan we aan de slag. Als biograaf neem ik het interview af en weet ik daarbij de juiste snaren te raken. De kunst in een gefilmd levensportret is om de juiste passages op te roepen. Dat vraagt er om dat de hoofdpersoon volledig  zichzelf is. Zijn of haar verhaal mag oprecht tot leven komen. Zo ontstaat een beschrijving van de levensloop en laat het levensverhaal zich ontvouwen. Aan de hand van opgerakelde gebeurtenissen komen ook de kwaliteiten van de identiteit boven water. Een biografische film is pas compleet als de levensgebeurtenissen laten zien wie de hoofdpersoon zelf is. Wat dat betreft is er weinig verschil met een bioscoopfilm.

 

De ideale lengte van een biografische film

In ons concept houden we de biografische film graag compact. Daarom stellen we de ideale filmlengte vast op ongeveer 45 minuten. Waarom we dat doen? Omdat we graag willen dat iedere minuut van deze film boeiend is. Zowel voor de hoofdrolspeler zelf als voor de mensen die mogen meekijken. Staat dat dan helemaal vast die duur? Nee hoor, in goed overleg, kan van de filmlengte worden afgeweken. Ons motto daarbij is: u was al regisseur van uw eigen leven, dat blijft u ook van deze film. 

 

Voor wie is een biografische film geschikt?

Een biografische film is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd of gender. Wij denken dat vooral mensen in de leeftijdscategorie vanaf 65 zich er toe aangetrokken voelen. De meesten hebben in die fase genoeg tijd en kunnen zonder al te veel terughoudendheid spreken over wat het leven hen gebracht heeft.

Iedereen die een persoonlijke reden heeft om zijn of haar levensverhaal op film te zetten is welkom. Zo hebben we bijvoorbeeld biografische films gemaakt van mensen die vanwege gezondheidsredenen geen positieve levensverwachting meer hadden. Film is dan een goede manier om het levensverhaal ‘veilig’ te stellen. Dat geeft rust en voldoening.

 

Een film over je leven op laten nemen is geen alledaagse bezigheid

Wij beseffen heel goed dat het laten opnemen van een biografische film geen alledaagse bezigheid is. Verre van dat zelfs. Daarom leggen we de drempel zo laag mogelijk en hebben wij er alles aan gedaan om de voorbereiding tip top in orde te maken. Als voorbeeld daarvan hebben we een superhandige vragenlijst gemaakt. Daarin vindt u talrijke vragen die betrekking hebben op de levensloop, onderverdeeld in een reeks rubrieken. Iedere rubriek is een cluster van herkenbare levensthema’s. U ziet meteen welke van die thema’s in het bijzonder op u van toepassing zijn. Bent u geïnteresseerd in die vragenlijst? Vraag deze gerust gratis aan via ons contactformulier..

En laat ik benadrukken dat het niet per se hele ingrijpende dingen hoeven zijn. Ook alledaagse en praktische zaken geven kleur aan het leven en verdienen een plek in uw gefilmde levensportret. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan de plaatsen waar u gewoond heeft. Of wat u nodig heeft om het thuis gezellig te maken, de feestjes met uw kinderen. Of die onovertroffen oliebollen die uw moeder bakte. Het vrijwilligerswerk waar u zich met hart en ziel voor inzette. De ontmoeting die een hele onverwachte wending gaf aan uw plannen. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

 

Wat heeft u geraakt?

Ik help u tijdens het biografisch interview graag op weg om die levensgebeurtenissen op te rakelen. Soms is het opentrekken van een klein luikje al voldoende om het geheugen op gang te brengen. U vertelt wat er gebeurde en wat dat met u gedaan heeft. Soms waren dat doorslaggevende momenten. Interessant kan dan zijn welke sporen die achterlieten. Of de lessen die u daaruit getrokken heeft. Het levensverhaal komt gauw genoeg op gang. Alle antwoorden op dit soort vragen doen recht aan het begrip ‘biografisch’. Ze laten zien wie u ten diepste bent, hoe u uw leven geleefd heeft, welke sporen het leven op u heeft achtergelaten. 

 

U wordt doorgegeven aan volgende generaties

Met de film van uw leven krijgt u de kans om al die belangrijke gebeurtenissen door te geven aan volgende generaties. De mensen die na u komen zullen weten wie u bent. En zegt u nu eens eerlijk: u had toch ook graag zo’n biografische film van uw ouders of grootouders in uw bezit willen hebben? Dat is iets wat we iedere keer weer horen. Maar de bittere werkelijkheid is dat slechts een handjevol mensen dat geluk hebben gehad. Begrijpelijk, want je levensverhaal filmen daar dachten vorige generaties niet aan. Het kwam niet eens bij ze op. Maar nu, met alle moderne middelen en maatschappelijke opvattingen is er geen enkel excuus meer om het niet te doen.

 

Waarom zou u een videoportret van uw leven laten maken?

Een vraag is: wat heb je aan het laten maken van zo’n biografische film? We zullen deze vraag kort beantwoorden:

Meedoen aan een biografisch interview levert voor veel mensen een zeer waardevolle ervaring op. De ervaring van het laten maken van zo’n biografische film op zich doet al veel. Het klinkt misschien een beetje hoogdravend, maar het kan zelfs voelen als een soort hernieuwde kans om het leven te eren. Wees ervan verzekerd dat wij ik uw verhaal respectvol zal ontvangen. En er wordt beslist niets geforceerd. Dingen die u niet wilt bespreken hoeft u niet te vertellen. Heeft u onverhoopt ergens spijt van een uitspraak, dan wordt die passage weggelaten.

U doet het niet alleen voor u zelf. De betekenis van de film is sowieso voor de partner, gezinsleden en dierbare familieleden van onschatbare betekenis. Ze krijgen een prachtig medium in handen om herinneringen levend te houden. En als u het mag ontvangen als cadeau, dan treft u het. Want daarmee krijgt u een uitgelezen kans om nu eens echt te gaan genieten van de persoonlijke aandacht die u krijgt. Welke andere redenen er zijn om te beginnen aan een biografische film leest u in deze blog.

 

Een geruststellend effect

Tja en dan is die levensfilm klaar. Een geweldig moment als die wordt opgeleverd. Het ontvangen van de biografische film is voor veel mensen een mijlpaal. Veel van onze klanten geven aan dat er een geruststellend effect vanuit gaat. Dat ze vaak trots zijn of in ieder geval tevreden. Wat gezegd moest worden ligt in één keer vast. De levensgeschiedenis is digitaal gedocumenteerd. In prachtig beeld en geluid.

Het diepere inzicht dat iemand krijgt als die zichzelf terugziet in zijn of haar biografische film doet ook iets met het zelfbeeld. Het diepere besef van wat het leven gebracht heeft krijgt daardoor nog meer betekenis. Dingen worden duidelijker. Puzzelstukjes vallen op hun plek. Alleen dat al is van onschatbare betekenis voor iemands eigenwaarde.

En omdat ieders leven ook een keer eindigt laten we een ander belangrijk voordeel niet onvermeld; u voelt ‘m misschien al aankomen: de biografische film biedt een dankbaar stukje houvast voor het moment dat u er niet meer bent. Afscheid nemen van het leven staat ons allemaal een keer te wachten. Voor de nabestaanden biedt de gefilmde biografie tijdens de uitvaartplechtigheid een waardevol medium om u te herdenken  Wij zorgen er als filmmakers voor dat er altijd fragmenten in uw biografische film geschikt te maken zijn voor de uitvaartplechtigheid. Wij weten uit ervaring dat zo’n terugblik op het leven van een dierbare een troostrijke ervaring is.

 

Wanneer is de biografische film geslaagd?

Het enige echte goede antwoord op deze vraag is natuurlijk: als u als klant tevreden bent. Vindt u het een mooie film? Vond u het leuk om te doen? Bent u er wijzer van geworden? Heeft het u nieuwe inzichten opgeleverd?

Natuurlijk hebben wij als makers van biografische films ook zo onze ideeën van wat een geslaagde film is. Om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan wat wij denken dat belangrijk is hanteren we in ieder geval deze drie succescriteria:

  1. Het karakter van de hoofdpersoon moet authentiek tot uitdrukking komen. Deze is helemaal zichzelf, durft zich te laten zien en dat is zichtbaar voor de kijker.
  2. De inhoud boeit door een diversiteit aan verhalen en levensgebeurtenissen met een heldere verhaallijn en een logische opbouw.
  3. De hoofdpersoon heeft kunnen genieten van het proces; het moet een rijke ervaring zijn.

 

Waar kunt u op rekenen?

Ik doe er met mijn team alles aan om de klant tevreden te stellen. U krijgt van ons gegarandeerd een premium product, waarin professionaliteit, persoonlijk maatwerk en verrassendheid de boventoon voeren. Maar nog belangrijker misschien is dat wij de lat hoog hebben liggen op gebied van het menselijk contact. Niet perse om het zo gezellig mogelijk te maken, maar om er voor te zorgen dat de hoofdpersoon zich uitgenodigd voelt om te gaan vertellen over de dingen die er toe doen en deden.

Integriteit en de privacy van de personen om wie het draait in de biografische film zijn bij ons 100% gewaarborgd. Wij respecteren de wettelijke richtlijnen op gebied van bescherming van persoonsgegevens, waaronder de VGA. De klant krijgt het portretrecht van al het filmmateriaal dat we van zijn persoon produceren. Niets van het beeldmateriaal zal zonder diens toestemming aan derden worden verstrekt of publiek worden getoond.

De door ons geproduceerde biografische films zijn altijd verrassend, omdat ze zo dicht bij de persoon liggen. Verrassend ook vanwege het feest van herkenning, of juist omdat er nieuwe elementen naar voren komen. De films die wij maken raken mensen echt in het hart en leveren veel kijkplezier op, zowel film- als verhaaltechnisch. Tegelijkertijd zien wij dat de beleving van het gehele proces ook altijd gewaardeerd wordt. En zo hoort het ook. Het moet voor de hoofdrolspeler een feestje zijn.. Lees ook hoe we te werk gaan.

 

Waarom zou je die biografische film cadeau geven?

Als u dit alles leest en denkt:  ‘dit zou een geweldig cadeau zijn voor vader, moeder, opa of oma’, dan is kans groot dat u daarmee midden in de roos schiet. Op hun leeftijd is het vaak al lastig genoeg om een origineel en passend cadeau te verzinnen. En hoe geweldig is het wel niet om zo’n biografische film aan te bieden? Veel persoonlijker kan het toch niet worden?

En als we nog vragen hebben?

We hebben ons best gedaan om een zo compleet mogelijk beeld te scheppen in deze blog. Dat neemt niet weg dat u nog vragen kunt hebben. Mail ons gerust als die er zijn. Bellen of appen mag ook. Voelt u zich in ieder geval vrij om contact op te nemen met Rob Overgaauw als u iets meer of nog specifieker wilt weten: 0622994804

 

 

 

 

Je levensverhaal op film