Sturen op Purpose

Het belang van een purpose voor je personal brand

 

Merk jij dit ook? Steeds meer mensen die nieuwsgierig zijn naar hun purpose. Niet alleen bij mensen, ook bij kleinschalige bedrijven en eenpitters. Het hebben van een missie blijkt van groot belang te zijn. Waarschijnlijk het meest omdat het dient als een intern kompas dat ons handelen stuurt. Het beantwoordt de vraag: waarom doe ik wat ik doe? Een purpose biedt richting en geeft rust, vooral wanneer we voor moeilijke keuzes staan. Het helpt ons om te doen waar we in geloven en niet afgeleid te raken door zaken die niet bij ons passen. Met een purpose blijven we op het juiste pad.

 

Wat is een purpose?

 

Het begrip ‘levensmissie’ of purpose kent verschillende interpretaties. Sommigen geloven dat we bij onze geboorte al een specifieke missie meekrijgen, zoals astrologen al eeuwen beweren. We worden geboren om iets speciaals te bereiken en het is onze vrije wil om op zoek te gaan naar die purpose. Veel mensen zijn benieuwd naar hun zielenmissie en er zijn talloze boeken en instanties die beweren te helpen bij het ontdekken ervan. Het is een populair onderwerp waar veel waarde aan wordt gehecht.

 

Purpose op verschillende niveaus

 

Niet alleen zelfstandig ondernemers, maar ook werknemers in loondienst stellen zichzelf existentiële vragen. Loopbaanadviseurs krijgen regelmatig vragen als: waar gaat mijn leven over? Wat is het doel van mijn bestaan? Wat is mijn roeping? Het onderzoek naar de levensmissie is een essentieel onderdeel van loopbaanadvies, omdat het de basis vormt voor verdere stappen in het leven. Loopbaancoaches helpen cliënten antwoorden te vinden waarmee ze verder kunnen.

 

Hoe een missie helpt

 

Bij grote organisaties wordt de missie-vraag vaak besproken in het directieteam of managementteam. Soms wordt er zelfs een externe partij bij betrokken om mee te denken. De missie-vraag gaat over wie we werkelijk zijn en wat we op deze wereld komen doen. Zodra we dat weten, wordt het navigeren naar hogere doelen een stuk duidelijker.

 

Purpose ook voor merken

 

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een persoonlijke levensmissie en de purpose van een personal brand. Hoewel ze sterke raakvlakken hebben, moeten ze niet door elkaar worden gehaald. Het is echter wel mogelijk om ze met elkaar te verbinden en je af te vragen of je personal brand bijdraagt aan je persoonlijke levensmissie. In theorie kan iemand zijn levensdoel net zo goed nastreven in loondienst als met een eigen bedrijf. Dit soort vragen kunnen worden getoetst in een merkopstelling, waarover straks meer.

 

Een merkopstelling helpt je purpose te vinden

 

Een methode om aan je purpose te werken is de Merkopstelling. Dit systeem wordt onder andere gebruikt door het Platform Merkopstellers, geleid door Wim Jurg PhD. Uit ervaring blijkt dat purpose een populair onderwerp is binnen de merkopstellingen. Een merkopstelling is een systemische benadering om inzicht te krijgen in de relatie tussen een merk en zijn doelgroep, en om de onderliggende dynamieken en patronen te begrijpen.

 

Bij het bepalen van je purpose met een merkopstelling worden verschillende elementen betrokken, zoals je persoonlijke waarden, talenten, passies en de behoeften van je doelgroep. Door deze elementen op te stellen in een ruimte en de onderlinge relaties te observeren, kunnen nieuwe inzichten ontstaan.

 

De merkopstelling helpt je bij het visualiseren en verkennen van de relatie tussen je persoonlijke purpose en je personal brand. Het kan je helpen om te begrijpen hoe je personal brand bijdraagt aan je levensmissie en welke aspecten van je personal brand mogelijk nog niet in lijn zijn met je purpose.

 

De juiste vragen stellen

 

Tijdens een merkopstelling worden vaak vragen gesteld die je dwingen om dieper na te denken over je purpose en personal brand, zoals:

 

  • Wat zijn mijn diepste waarden en overtuigingen?
  • Welke talenten en passies wil ik benutten in mijn werk?
  • Op welke manier wil ik een verschil maken in het leven van anderen?
  • Hoe kan mijn personal brand bijdragen aan mijn purpose?
  • Welke aspecten van mijn personal brand zijn nog niet in lijn met mijn purpose en hoe kan ik deze aanpassen?

Het doel van een merkopstelling is om inzichten te verkrijgen die je kunnen helpen om je personal brand te versterken en meer in lijn te brengen met je purpose. Door bewust te worden van de discrepanties tussen je purpose en je personal brand, kun je stappen zetten om deze te overbruggen en een sterker, authentieker merk te creëren dat resoneert met je doelgroep.

 

Het mag duidelijk zijn dat een purpose van groot belang is  voor je personal brand. Het helpt om je levensmissie te vervullen, je personal brand te versterken en een betekenisvolle connectie te maken met je doelgroep. Een merkopstelling kan een waardevol instrument zijn om inzicht te krijgen in de relatie tussen je purpose en je personal brand en om te ontdekken hoe je ze op harmonieuze wijze kunt integreren.

 

Zelf een keer je purpose checken in een merkopstelling?

Mocht je na het lezen van deze blog meer willen weten over hoe een merkopstelling jou zou kunnen helpen met je personal brand en de daarbij horende purpose, dan mag je me bellen. Het zou zelfs kunnen zijn dat we jouw purposevraag al vrij snel kunnen onderwerpen aan een Merkopstelling. Dat zou zowel online kunnen als met een tafelopstelling. Je vragen mogen overigens ook op een ander terrein liggen dan die van de purpose. Er zijn onnoemelijk veel thematieken die je in een vraag kan voorleggen in een Merkopstelling. Ik zou zeggen, hou je niet in en maak je eigen lijstje met intrigerende vragen. Ik verneem ze graag.