Het meedoen aan het project De Film Van Je Leven is iedere keer als een avontuur. Ieder mens is uniek, ieder persoon streeft op zijn eigen manier naar geluk of zingeving.  De verhalen die voortkomen op weg naar die zingeving of geluk vormen iemands identiteit. Zonder uitzondering zijn die verhalen het waard om vastgelegd te worden op film. En dat is precies waar wij ons werk van gemaakt hebben. Filmen is het nieuwe schrijven. Dat is goed nieuws voor veel mensen die veel te vertellen hebben maar geen affiniteit, passie of aanleg hebben voor schrijven. Wij zien het als onze eerbare taak om ook voor die mensen hun mooie levensverhalen vast te laten leggen. Wij doen dat op film. Daarom heten wij De Film Van Je Leven.

 

Meer tijd voor zelfreflectie

Het maken van je biografie, het lijkt wel of iedereen er mee bezig is. Zou het komen door de pandemie?  Mensen werden noodgedwongen teruggeworpen tussen hun vier muren en er was ineens meer tijd voor zelfreflectie. Het besef van hoe kwetsbaar het leven is dringt door en dat leidt tot diepere inzichten in de kwetsbaarheid van ons bestaan. We gaan meer dankbaarheid voelen voor ons oude leven en voor alles wat het leven tot dan toe gebracht heeft.

 

Filmen is het nieuwe schrijven

Veel mensen zijn mede daarom al begonnen met het schrijven van hun biografie. Er zijn diverse formats in omloop om dat zelf te doen. Ook zijn er talrijke schrijfcoaches die je kunnen bijstaan met de autobiografie. Het schrijven is echter niet iedereen gegeven. Er zijn volksstammen mensen die daar geen affiniteit of aanleg voor hebben.

Maar er is goed nieuws: filmen is het nieuwe schrijven. En filmen wordt toegankelijker. En, laten we eerlijk zijn, de film van je leven is toch ook echt wel even iets anders.

 

En het is zeker niet alleen voor BN’ers

En denkt u nu niet dat het filmen van levensverhalen vooral iets is voor bekende Nederlanders. Waarom zou je een BN’er moeten zijn om je levensverhaal te laten filmen? Ook voor mensen die zich niet tot die doelgroep  rekenen is het prima mogelijk om een biografische film te laten maken. De Film Van Je Leven maakt dat uiterst duidelijk met een super lage toegankelijkheid en een maatwerk aanpak die iedereen zal aanspreken. Het lijkt misschien een beetje spannend maar van ons mag het ook best heel leuk zijn om zo’n traject aan te gaan. En dat is dan ook precies waar we ons best voor doen: om het ook aangenaam te maken. Uw levensverhaal op film zetten zien wij als een prachtig project.

Je levensverhaal op film

De film van je leven zet uw levensverhaal vakkundig op film,

Wat is een biografische film?

Met onze biografische films maken we een reis door het leven van de hoofdpersoon. Vanuit doorleefde vakkennis en passie voor de medemens weet de biograaf die het interview afneemt heel goed welke snaren hij moet raken. De kunst is altijd om de juiste passages op te roepen. Dat vraagt er om dat de hoofdrolspeler volledig  zichzelf is, en zijn verhaal oprecht tot leven kan brengen En zo ontstaat al pratend een beschrijving van de levensloop en laat het levensverhaal zich ontvouwen. Terwijl dit gebeurt komen ook de diepere gronden van de identiteit aan de oppervlakte.

 

De ideale filmlengte

In ons concept houden we de biografische film graag compact. Daarom stellen we de ideale filmlengte vast op ongeveer 60 minuten. Waarom we dat doen? Omdat we graag willen dat zowel de hoofdpersoon om wie het gaat, als de overige meekijkers, iedere minuut van deze film geboeid blijven. Staat dat dan helemaal vast die duur? Nee hoor, in goed overleg, kan van de filmlengte worden afgeweken. Ons motto daarbij is: u was al regisseur van uw eigen leven, dat blijft u ook van deze film.

 

Voor wie is het?

Een biografische film is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd of gender. Wij denken dat vooral mensen in de leeftijdscategorie vanaf 65 zich aangetrokken voelen door het product. De meesten hebben in die fase genoeg tijd en kunnen zonder al te veel terughoudendheid spreken over wat het leven hen gebracht heeft.

Iedereen die een persoonlijke reden heeft om zijn of haar levensverhaal op film te zetten is welkom. Zo hebben we bijvoorbeeld biografische films gemaakt van mensen die vanwege gezondheidsredenen geen positieve levensverwachting meer hadden. Film is dan een goede manier om het levensverhaal ‘veilig’ te stellen. Dat geeft rust en voldoening.

 

Een film over je leven op laten nemen is geen alledaagse bezigheid

Wij beseffen niettemin heel goed dat het laten opnemen van een biografische film voor een draaiende camera geen alledaagse bezigheid is. Verre van dat zelfs. Daarom leggen we de drempel zo laag mogelijk en hebben wij er alles aan gedaan om de voorbereiding tip top in orde te maken. Als voorbeeld daarvan hebben we een superhandige vragenlijst over uw levensloop gemaakt. Daarin vindt u talrijke vragen die betrekking hebben op uw levensloop, onderverdeeld in een reeks rubrieken. Iedere rubriek is een cluster van herkenbare levensthema’s. U ziet meteen welke van die thema’s in het bijzonder op u van toepassing zijn.

 

Hoe kunnen we u op weg helpen?

Met behulp van deze vragenlijst laten we u nadenken over de belangrijkste levensdomeinen. Dingen die u heeft meegemaakt, gebeurtenissen die kleur gaven aan uw leven of betekenisvol waren. Enkele voorbeelden:

 • de ontdekking van de liefde van je leven;
 • het blauwtje dat je ooit liep en hoe je die verwerkt hebt;
 • de geboorte van de kinderen of het krijgen van een kleinkind;
 • een echtscheiding
 • een diplomering;
 • het ontdekken van een geweldige hobby;
 • toelating op de universiteit;
 • het weigeren van dienstplicht;
 • de gouden kans die tijdens de carrière tevoorschijn kwam;
 • het verwerken van een ontslag;
 • het  verlies van een dierbare.

Er zijn te veel levensgebeurtenissen om die allemaal op te sommen.  U begrijpt, deze ervaringen zijn zeer persoonlijk. Dat hoeven echt niet per se hele ingrijpende dingen zijn. Ook alledaagse en praktische zaken geven kleur aan het leven en verdienen een plek in uw biografische film. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan de plaatsen waar u gewoond heeft. Of wat u nodig heeft om het thuis gezellig te maken, de feestjes met uw kinderen. Of die onovertroffen oliebollen die uw moeder bakte. Het vrijwilligerswerk waar u zich met hart en ziel voor inzette. De ontmoeting met die ene persoon die een hele onverwachte wending kreeg. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

 

Wat heeft u geraakt?

Veel zaken van betekenis en dingen die ècht bij u horen zouden een plek in uw film kunnen krijgen. Wij helpen om die op te rakelen. U vertelt wat er gebeurde en wat dat met u gedaan heeft. Interessant voor de film is uw herbeleving, de emoties die het opriep en hoe u werd geraakt. Wat waren die doorslaggevende momenten? Welke sporen lieten die achter? Zijn daar lessen uit te trekken? Heeft u ergens spijt van? Wat zou u zo weer overdoen? U merkt, het verhaal komt op gang. Alle antwoorden of verklaringen op dit soort vragen doen recht aan het begrip ‘biografisch’. Ze laten zien wie u ten diepste bent, hoe u uw leven geleefd heeft, welke sporen het leven op u heeft achtergelaten.

 

U wordt doorgegeven aan volgende generaties

Met de film van uw leven krijgt u de kans om al die belangrijke gebeurtenissen door te geven aan volgende generaties. De mensen die na u komen zullen weten wie u bent. En zegt u nu eens eerlijk: u had toch ook graag zo’n biografische film van uw ouders of grootouders in uw bezit willen hebben? Dat is iets wat we iedere keer weer horen. Maar de bittere werkelijkheid is dat slechts een handjevol mensen dat geluk hebben gehad. Begrijpelijk, want je levensverhaal filmen daar dachten vorige generaties niet aan. Het kwam niet eens bij ze op. Maar nu, met alle moderne middelen en maatschappelijke opvattingen is er geen enkel excuus meer om het niet te doen. 

 

Bent u er klaar voor?

Een belangrijke vraag is natuurlijk: bent u er klaar voor?  De antwoorden op die vraag zijn misschien wel erg breed te geven. Maar vast staat dat je er wel een soort van klaar voor moet zijn. Sommige mensen hebben het eerst nodig om zich over drempels van beperkende gedachten heen te zetten. En misschien moeten die eerst wat meer eigenwaarde aan de dag leggen. Maar als u denkt: “wat een onzin, natuurlijk ben ik er klaar voor en ik heb er zin in ook”,  dan kunt u al die zware praat meteen vergeten. Weet dan dat u bij ons van harte welkom bent.

 

Waarom zou u het doen..?

Een andere vraag, die volgt op de voorgaande is: wat heb je aan het laten maken van zo’n biografische film? We zullen deze vraag kort beantwoorden:

Meedoen aan een biografisch interview levert voor veel mensen een zeer waardevolle ervaring op. Die is zelfs een beetje opwindend. De ervaring van het laten maken van zo’n biografische film op zich doet namelijk al veel. Het kan zelfs voelen als een soort hernieuwde kans om het leven te eren. Wees ervan verzekerd dat er niets wordt geforceerd. En laat ons u verder geruststellen: dingen die u niet wilt bespreken komen niet aan bod. Heeft u onverhoopt ergens spijt van een uitspraak, dan gaan we die passage niet inmonteren.

U doet het niet alleen voor u zelf. De betekenis van de film is sowieso voor de partner, gezinsleden en dierbare familieleden van onschatbare betekenis. Ze krijgen een prachtig medium in handen om herinneringen levend te houden. En als u het bij wijze van verrassing mag ontvangen als cadeau, dan treft u het. Want dit is een uitgelezen kans om nu eens echt te gaan genieten van de aandacht die u gaat krijgen als uw persoonlijke levensverhaal op film wordt opgenomen. Wilt u weten wat mensen nog meer als goede reden aanvoeren leest u dan onze helemaal op dit punt toegespitste blog.

 

Een geruststellend effect

Tja en dan is die levensfilm klaar. Een geweldig moment als die wordt opgeleverd. Het ontvangen van de biografische film is voor veel mensen een mijlpaal. Veel van onze klanten geven aan dat er een geruststellend effect vanuit gaat. Dat ze vaak trots zijn of in ieder geval tevreden. Wat gezegd moest worden ligt in één keer vast. De levensgeschiedenis is digitaal gedocumenteerd. In prachtig beeld en geluid.

Het diepere inzicht dat iemand krijgt als die zichzelf terugziet op zijn biografische film doet veel met het zelfbeeld. Het bewustzijn van wat het leven gebracht heeft krijgt daardoor nog meer betekenis. Dingen worden duidelijker. Puzzelstukjes vallen op hun plek. Alleen dat al is van onschatbare betekenis voor iemands eigenwaarde.

En omdat ieders leven ook een keer eindigt laten we een ander belangrijk voordeel niet onvermeld; u voelt ‘m al aankomen: de biografische film biedt in de praktijk een dankbare basis voor het moment van definitief afscheid nemen. De uitvaartplechtigheid biedt een passend podium om de laatste eer te bewijzen aan het bestaan van die ene persoon.  Wij zorgen ervoor dat er altijd fragmenten uit uw biografische film te halen zijn die voor een uitvaartplechtigheid geschikt zijn. Voor de mensen die de laatste eer komen brengen is zo’n persoonlijke terugblik een troostrijke ervaring.

 

Hoe gaat het proces in zijn werk?

We kunnen ons heel goed voorstellen dat u wilt weten wat u te wachten staat. In welk avontuur u zich stort als u met ons uw levenspad terugloopt? Een logische vraag. Daarom leggen we stap voor stap uit wat er komt kijken bij het laten maken van een biografische film. Overigens kunnen we meteen al stellen dat het proces heel overzichtelijk en gestructureerd is. Het valt op te delen in een klein aantal stappen die we hierna toelichten.

Stap 1 de voorbereiding

Deze stap bestaat uit een eerste telefoongesprek waarin we enkele praktische en inhoudelijke punten bespreken. Zo gaan we met u na welke onderwerpen in de film aan de orde mogen komen. Op basis van die uitwisseling stellen wij het script op, samen met de vragen die we denken te moeten lanceren. Ook geven we tips over het gebruik van fotoboeken, dia’s en/of rekwisieten. Ongeveer een week later voeren we een tweede telefoongesprek waarin we het script bespreken. We checken of alles duidelijk is. Ook de praktische zaken en alle overblijvende vragen komen aan de orde. De klant is door deze twee telefoongesprekken goed voorbereid. Omdat er op deze manier al persoonlijk kennis is gemaakt, is er een basis voor samenwerking en is er een begin van een vertrouwensbasis.

Stap 2 de video shoot

Dan volgt de video shoot. Het moment suprême. De locatie waar het interview plaats vindt is in de meeste gevallen op het huisadres van de hoofdpersoon. Maar dat kan ook op een andere plek. Alles gebeurt in goed overleg. Bedenk dat het interieur onderdeel is van de film en dus mede sfeerbepalend is. Het script is door ons vooraf gereed gemaakt en met de hoofdrolspeler besproken.

Ons team dat op bezoek komt bestaat uit twee man: een cameraman en een interviewer. Het biografisch interview zelf duurt circa twee tot drie uur. Daar komt nog wel de tijd bij voor de extra opnames van sfeerbeelden en soms ook droneopnames van de woning en tuin. De cameraman bemoeit zich alleen met de technische zaken: beeld, geluid en licht. De interviewer is behalve biograaf ook de producent en regisseur.

Om uw film straks extra kijkplezier te geven worden er ook shots gemaakt van allerlei interessante details, zoals fotoboeken, sfeerplaatjes uit het interieur, rekwisieten die relevant zijn voor het levensverhaal. Het kunnen ook beelden zijn van de hoofdpersoon die koffie zet, in de tuin iets doet, de krant leest of met de hond bezig is….

Stap 3 de montage

De montage vindt heel kort na de video shoot plaats in onze studio. Het beeldmateriaal wordt hier beoordeeld en gereedgemaakt voor montage. Van de ruim drie uur film blijft circa 60 minuten over. De scènes waarin de hoofdrolspeler in beeld is met zijn of haar levensverhaal worden gecombineerd met de eerder genoemde opvulbeelden.

stap 4 de voorbeschouwing

Zodra wij de montage klaar hebben laten we die aan onze hoofdrolspeler zien. Dit is de voorbeschouwing of de preview. Deze volgt binnen een à twee weken na de videosessie. De klant ontvangt het concept via een link en krijgt enkele dagen gelegenheid om daar een reactie op te geven. Kleine aanpassingen zijn altijd mogelijk.

stap 5 de oplevering

Heeft de klant geen commentaar, dan verklaren we het concept uit de voorbeschouwing als definitief. Indien kleine aanpassingen wel gewenst zijn, dan worden die door ons verwerkt in de montagestudio. Zo nodig vindt daarover nog overleg plaats. Vervolgens wordt de bijgewerkte film opgeleverd. De klant ontvangt zijn film per post op een usb stick in een elegante verpakking. Is er meer dan één usb stick gewenst? Dat kan. Tegen een geringe meerprijs voegen wij het gewenste extra aantal usb sticks toe in het pakket.

 

Wanneer is het geslaagd?

Het enige echte goede antwoord op deze vraag is natuurlijk: als u als klant tevreden bent. Vindt u het een mooie film? Vond u het leuk om te doen? Bent u er wijzer van geworden? Heeft het u nieuwe inzichten opgeleverd?

Natuurlijk hebben wij als makers van biografische films ook zo onze ideeën van wat een geslaagde film is. Om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan wat wij denken dat belangrijk is hanteren we in ieder geval deze drie succescriteria:

 1. Het karakter van de hoofdrolspeler moet authentiek tot uitdrukking komen. Deze is duidelijk helemaal zichzelf, durft zich te laten zien en dat is zichtbaar voor de kijker.
 2. De inhoud boeit door een diversiteit aan verhalen en levensgebeurtenissen met een heldere verhaallijn en een logische opbouw.
 3. De hoofdrolspeler moet het gevoel hebben dat hij zich oprecht heeft kunnen tonen. Natuurlijk hoort daar ook plezier in het proces bij, evenals een stuk comfort.

Vooral punt drie is belangrijk, want als dat goed zit, is al meer dan de helft gewonnen.

 

Waar kunt u op rekenen?

Wij doen er binnen ons vermogen alles aan om de klant tevreden te stellen. Waar wij garant voor staan is in drie begrippen te vatten: professionaliteit, persoonlijk maatwerk en verrassendheid. U krijgt van ons gegarandeerd een premium product. Maar nog belangrijker misschien is dat wij de lat hoog hebben liggen op gebied van het menselijk contact. Niet perse om het zo gezellig mogelijk te maken, maar om er voor te zorgen dat de hoofdpersoon zich uitgenodigd voelt om te gaan vertellen over de dingen die er toe doen en deden.

Integriteit en de privacy van de personen om wie het draait in de biografische film zijn bij ons 100% gewaarborgd. Wij respecteren de wettelijke richtlijnen op gebied van bescherming van persoonsgegevens, waaronder de VGA. De klant krijgt het portretrecht van al het filmmateriaal dat we van zijn persoon produceren. Niets van het beeldmateriaal zal zonder diens toestemming aan derden worden verstrekt.

De biografische films zijn altijd verrassend, omdat ze zo dicht bij de persoon liggen. Verrassend vanwege het feest van herkenning, of verrassend juist omdat er nieuwe elementen naar voren komen. De films die wij maken raken mensen echt in het hart en leveren veel kijkplezier, zowel film- als verhaaltechnisch. Tegelijkertijd zien wij dat de beleving van het gehele proces ook altijd gewaardeerd wordt, en zo hoort het ook. Het moet voor de hoofdrolspeler een feestje zijn.

 

Waarom zou je die biografische film cadeau geven?

Als u dit alles leest en denkt:  ‘dit zou een geweldig cadeau zijn voor vader, moeder, grootouder’, dan is kans groot dat u daarmee midden in de roos schiet. Op hun leeftijd is het vaak al lastig genoeg om een origineel en passend cadeau te verzinnen. En hoe geweldig is het wel niet om zo’n biografische film aan te bieden? Veel persoonlijker kan het toch niet worden?

En als we nog vragen hebben?

We hebben ons best gedaan om een zo compleet mogelijk beeld te scheppen in deze blog. Dat neemt niet weg dat u nog vragen kunt hebben. Mail ons gerust als die er zijn. Bellen of appen mag ook. Voelt u zich in ieder geval vrij om contact op te nemen met Rob Overgaauw als u iets meer of nog specifieker wilt weten: 0622994804

 

 

 

 

Je levensverhaal op film