klokje in hand

Praten over de dood brengt ons dichter bij de zin van het leven. De dood, dat onvermijdelijke deel van het leven, blijft voor velen een lastig gespreksonderwerp. Vooral wanneer hij te dichtbij komt.

Fascinatie voor de dood

Er blijkt zelfs fascinatie te zijn voor ‘deze enige zekerheid in ons leven.’ Deze dubbelzinnigheid tekent onze relatie met de dood. De afgelopen jaren heeft de media een ware obsessie met de dood gezien, mogelijk aangewakkerd door de coronapandemie. Op televisie is er een grote keuze aan programma’s over jongeren met levensbedreigende ziekten, over de dood en begrafenissen. Boekhandels puilen uit met persoonlijke verhalen, op sociale media kunnen we stervensprocessen volgen en uitvaarten zijn via live stream te volgen. Het lijkt erop dat mensen de behoefte hebben om te delen.

Overlevingsdrang is een sterke drijfveer

Tegelijkertijd blijft ons ongemak over de dood in het dagelijks leven bestaan. Het antwoord op de vraag waar dit ongemak vandaan komt is te vinden in onze overlevingsdrang. Overleven is een krachtige drijfveer die ons gedrag en denken beïnvloedt. Het is nauw verbonden met onze doodsangst. Van het vergaren van status en rijkdom tot het aanhangen van religie of ideologieën, alles lijkt terug te leiden naar die fundamentele angst. Hoewel moeilijk te meten is hoe groot deze invloed is, lijkt het zeker bij te dragen aan het vermijden van de dood als gespreksonderwerp.

Psychiater Dirk De Wachter verwoordde het treffend: ‘Doordat we sterven, willen we iets betekenen.’

De kracht van de biografie

Het laten maken van een biografische film, of het schrijven van je biografie, waarin jijzelf over je leven vertelt laat je beseffen hoe intens je leven is. Je geeft betekenis aan je leven en beseft dieper dan ooit dat je niet voor niets leeft, of straks: geleefd hebt. Het maken van zo’n film (of autobiografisch boekwerk) is een mooie herinnering voor je nabestaanden, maar bovenal, biedt het jou de diepgang en betekenis waardoor je je leven nog meer gaat koesteren. Met grote kans op een toegenomen besef van hoe bijzonder het eigenlijk is .

Lezing:

Dinsdagavond 26 september geef ik zelf een lezing in Gouda over ‘de kracht van de biografie’ Als je het interessant vindt om er meer over te weten te komen of om mee te praten over dit boeiende onderwerp ben je van harte welkom. We gaan in kleine groepjes elkaar zelfs bevragen over hoe jij kijkt naar je levensloop

Je bent welkom. Een ticket kost slechts €5,50 Je kunt ook aan de deur betalen: Jac. P. Thijsselaan 45 Gouda (voormalige GGZ gebouw)

Kijk op ook mijn facebookpagina SprekersCafeGouda

Inspiratiebron tot deze tekst: Volkskrant Fokke Obbema Essay 23 september